När Khalil ser tillbaka på de senaste fem åren så menar han att han lärt sig massor om livet. Foto: Caroline Slotte/ SVT

Khalil lämnade allt och flydde till Sverige: ”Kände mig väldigt ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Lite kläder och en mobil, det var det enda Khalil Kabakibi fick med sig när han lämnade sitt liv i Syrien och flydde till Sverige i augusti 2015. I dag bor han i Västerås medan hans familj i Uppsala, men resten av släkten är kvar i Syrien.

När Khalil kom till Sverige var hans mål att lära sig svenska och satsa på en utbildning. Även om de första månaderna var tuffa, så blev han mer motiverad att kämpa när han såg att sina vänner i Syrien tog examen och fick jobb. Han själv hade varit tvungen att avsluta sina studier på grund av flykten.  

– När jag kom till Sverige kände jag ingen och kände mig väldigt ensam i början, berättar han. 

Hans pappa kom redan 2014 till Sverige och hjälpte Khalil att fly till Sverige. Hans mamma och syskon kom ett halvår efter honom, det i samband med Migrationsverkets familjeåterträff. Anledningen till att Khalil inte kunde komma tillsammans med dom var för att han var över 18 år. Därför var han tvungen att fly utan familjen.

”Jag blev besviken”

Till en början fick Khalil ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, medan hans familj fick permanenta direkt. För honom blev det en stor besvikelse. 

– Även om jag blev besviken så var det ingen ursäkt till att släppa allt, vänta och klaga. Istället engagerade jag mig ideellt för att lära mig svenska och kollade vad som krävdes för att komma in på högskolan, säger han. 

Det blev en tuff start i Sverige, men nu ser Khalil hoppfullt på framtiden. 

– Nästa sommar tar jag examen i företagsekonomi och i framtiden vill jag starta eget företag, säger han glatt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.