”Gryningspyromanen” har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för genom åren. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Klart var Gryningspyromanen skall avtjäna sitt straff

Uppdaterad
Publicerad

55-åringen har suttit kvar i häktet i flera månader, trots att domen föll för flera månader sedan. Nu är det dock klart att han placeras på anstalten Hall söder om Södertälje.

Den så kallade Gryningspyromanen dömdes i oktober av Svea hovrätt till två år och tre månaders fängelse, för bland annat försök till mordbrand efter att han i december 2017 försökt tända eld på socialkontoret i Köping.

55-åringen förverkade då också sin villkorliga frigivning när det gäller en tidigare dom från 2011. Då dömdes han för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.

I placeringsbeslutet framgår att Kriminalvården anser att det är hög risk att 55-åringen använder sig av hot och våld samt att han gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet.

Den dömde mannen har kallats Gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gryningspyromanen

Mer i ämnet