Anders Teljebäck (S), Jesper Brandberg (L), Vicki Skure-Eriksson (C) och Anna Thunell (MP) presenterar samarbetet på en presskonferens. Foto: Rebecka Mårtensson / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inget maktskifte i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ett alliansparti byts ut mot ett annat. De politiska förhandlingarna har gått vägen och de som kommer styra Västerås framöver är Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Partierna i Västerås-alliansen försökte in i det sista komma överens men förhandlingarna grusades i och med att Miljöpartiet hoppade av.

Nu är det klart att den styrande konstellationen blir Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Vad gäller vad som händer med de stora stötestenarna förtätning och satsningar på skola och äldreomsorg återstår att se.

I programmet står det att de ska ”öka resurserna till äldreomsorgen väsentligt” och att de vill att skillnaden mellan hur mycket Västerås lägger på skolpeng jämför med riket minst ska halveras.

Liberalerna gick exempelvis till val på att stoppa förtätningen, något övriga partier i koalitionen inte gjorde. Där har kompromissen blivit att förtätning ska ske främst på ytor som används dåligt.

Skillnaden mot förra mandatperioden är att Liberalerna får en plats i majoriteten och att Kristdemokraterna blir opposition.

”Utveckling Västerås”

Tillsammans får de en majoritet av mandaten i kommunfullmäktige: 31 mandat av 61.

Partierna kallar samarbetet ”Utveckling Västerås”. Inom majoritetssamarbetet har de plockat fram 140 punkter som utgör deras gemensamma plattform de nästkommande fyra åren.

Bland annat vill partierna utlokalisera de kommunala verksamheterna till kommun- och stadsdelar. Minst 100 tjänster ska flyttas från centrala staden ut till stadsdelarna under mandatperioden.

Socialdemokraterna 18 (-3)

Liberalerna 7  (+2)

Centerpartiet 4

Miljöpartiet 2 (-2)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet