Klimatförändringarna påverkar fåglarnas beteende

Publicerad

Fåglarnas rörlighet gör dem anpassningsbara när klimatet förändras, och deras rörelsemönster går att använda som en indikator för just klimatförändringar.

Fåglarnas förmåga att förflytta sig gör dem mindre känsliga än andra organismer när temperaturen höjs. Nu ser både naturvårdshandläggare och fågelskådare hur en del arter som annars varit sällsynta i den här delen av landet, blir allt mer vanliga. Arter som trivs i ett kallare klimat förflyttar sig uppåt i landet, eller försvinner helt från Sverige.

– Det finns många sydliga arter som kommer till, i ett varmare klimat kan vi nog få fler häckande fågelarter här, medan en del nordliga försvinner. Fåglar man har varit van vid att se och som inte längre syns så mycket här, berättar Per Hedenbo som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Förstör grödor

När vintrarna blir mildare, stannar allt fler arter kvar. Fågelskådaren Johan Karlsson har sett hur bland annat rödhakar och svarthättor har blivit allt mer vanliga trädgårdsgäster under vintrarna, arter som annars brukar flytta under hösten. 

– Det är framförallt födotillgången som styr om de väljer att stanna kvar, men sen kan det finnas en fördel med att stanna kvar nära vår-reviren, när de ska gå till häckning, berättar Johan Karlsson.

Det finns dock negativa konsekvenser i och med att en del större arter stannar kvar under vintern och häckning, de äter nämligen upp grödor för landets lantbrukare.

– Om exempelvis gäss och sångsvan börjar övervintra här, som vanligtvis övervintrar i Mellaneuropa, så kommer de börja förstöra våra grödor. Det är aldrig bra när mänsklig aktivitet och naturen krockar. Det är saker som vi måste börja anpassa oss till, säger Johan Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet