Knivhögg ordningsvakt i Västerås – döms till fängelse

Publicerad

Den 37-årige mannen som tidigare i sommar knivhögg och tog stryptag på en ordningsvakt centrala i Västerås, döms till ett år och två månaders fängelse.

Händelsen inträffade sent på kvällen den 29 juni utanför en krog under Cityfestivalen. Förutom försök till grovt våld mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och fyra fall av grovt hot mot tjänsteman döms mannen för en rad andra brott.

Enligt domen gav de fyra ordningsvakterna, som såg sin kollega attackeras, överensstämmande versioner av vad som hände. Beskrivningen av stickvapnet de såg stämmer också med den ”robusta matkniv” som hittades på mannen. Kniven var även böjd i spetsen på ett sätt som passade märkena i skyddsvästen som ordningsvakten bar.

Provtagningen som gjordes på mannen efter händelsen gav utslag för narkotika, men själv menar han att han bara var full. Han ska aldrig ha använt någon kniv utan blev nedknuffad av flera vakter och vaknade sedan i en polisbil. ”Ordningsvakterna har hittat på allting”, menade han i rätten.

Hög trovärdighet

Sammanfattningsvis menar rätten att vittnesuppgifterna styrker ordningsvaktens upplevelse av attacken, så även den tekniska bevisningen. Mannen har fem tidigare avsnitt i belastningsregistret och kommer att stanna i häktet till hans dom vinner laga kraft.

Den attackerade vakten har haft svårt att se knivar och varit öm kring halsen under en längre tid. Mannen döms också att betala skadestånd till ordningsvakten på 33 690 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer