Foto: Peter Ström/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Två döda och en allvarligt skadad i knivdåd på Erikslund

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har dödats i en knivattack vid Ikea på Erikslunds Shoppingcenter i Västerås. En person är gripen misstänkt för mord.

– Två är avlidna och en är allvarligt skadad och en är gripen misstänkt för mord, säger Per Ågren, närpolischef.

De två avlidna är en man och en kvinna. De knivskurna ska vara kunder som befunnit sig inne på husgerådsavdelningen. Enligt polisen kände de döda varandra.

– De var bekanta med varandra men jag vill inte gå närmare in på deras relation, säger Pär Strömbäck, till Aftonbladet.

Den tredje personen som är skadad är en 35-årig man. Han kom till Västerås centrallasarett på eftermiddagen med livshotande skador.

– Han är nu färdigopererad och vårdas på intensivvårdsavdelning. Tillståndet är fortfarande kritiskt, säger Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid landstinget i Västmanland, vid 17-tiden.

Ikea: ”Våra tankar går till de drabbade”

Det var vid 13-tiden som polis kallades till Ikea vid Erikslunds Shoppingcenter. Ikea och hela Erikslunds köpcenter utrymdes.

– Jag måste dessvärre meddela att en allvarlig incident har inträffat vid Ikea i Västerås. Polisen är på plats och varuhuset är stängt. Våra tankar går till de drabbade, sade Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea på eftermiddagen.

Polisen grep en misstänkt gärningsman 15-20 minuter efter dådet. Han ska vara i medelådern och polisen beskriver gripandet som odramatiskt och det skedde i anslutning till varuhuset.

Köpcentret utrymt

Vittnen har blivit förhörda av polisen och fordon har stoppats på plats. Polisen vill nu komma i kontakt med fler vittnen och alla andra som vet något om händelsen. Per Strömbäck, talesperson för polisen i Västmanland, säger till vlt.se att den misstänkte gärningsmannen inte är känd av polisen för tidigare brottslighet.

Vid 17-tiden pågår fortfarande ett omfattande polisarbete på Ikea. Polisen går in med hundar och tekniker i vita overaller rör sig i byggnaden och utanför.

Varuhuschefen: ”Värsta dagen i mitt liv”

Varuhuschefen Mattias Johansson är enligt vlt.se märkbart tagen av det som hänt.

– Det är den värsta arbetsdagen i mitt liv. Fruktansvärd dag och mina tankar går till de anhöriga.

Ingen ur personalen ska ha funnits bland de dödade eller skadade. Varuhuset håller stängt resten av dagen efter det blodiga dådet.

– Jag har många kunder och kollegor som mår dåligt nu. Vi lägger fokus på att ta hand om kunder och anställda i det här läget. Det har varit en fruktansvärd dag. Alla våra tankar går till de anhöriga som drabbats, säger varuhuschefen Mattias Johansson till de journalister som samlats utanför varuhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet