Foto: TT

Stort läkarteam ska undersöka Arbogakvinnan och ex-pojkvännen

Uppdaterad
Publicerad

I fyra veckor kommer den 42-åriga kvinnan i Arbogafallet och hennes ex-pojkvän undersökas av ett stort läkarteam. Syftet är att få svar på frågan om de kan dömas till fängelse eller bör få sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten har redan tagit ställning i skuldfrågan – 42-åringen och ex-pojkvännen är skyldiga till mordet på hennes pappa och mordförsöket på mamman.

42-åringen är även skyldig till i vart fall anstiftan till mordet på hennes man som hittades död i Hjälmaren i augusti 2015.

Arbogafallet

LÄS MER: Arbogakvinnan skyldig till mord

Ex-paret har redan genomgått paragraf 7-utredningar, mindre sinnesundersökningar, som visade att båda kan lida av en allvarlig psykisk störning. Nu ska det utredas vidare.

33 kilo utredningsmaterial

Den 42-åriga kvinnan skickas till Rättsmedicinalverket i Huddinge, ex-pojken till en rättspsykiatrisk undersökningsenhet i Göteborg. Läkarteamet har önskat att ta del av förundersökningsmaterialet – 33 kilo material har nu skickats till Huddinge.

I fyra veckor kommer de att bevakas och studeras noggrant. De kommer att bli långa samtal där deras liv gås igenom – alltifrån barndomen, skolgången, intressen och relationer till familjen.

LÄS MER: BAKGRUND: Det här är Arbogafallet

Även andra tester kan förekomma.

Ex-pojkvännens ålder inte utredd

Den 25 juli beräknas undersökningarna vara klara – dagen därpå väntas svaren nå Västmanlands tingsrätt.

Den 7 augusti återupptas rättegången och då ska åklagarna plädera i påföljdsfrågan.

Även ex-pojkvännens ålder kommer att tas upp. Enligt försvarsadvokaten är ex-pojkvännen 21 år, enligt åklagarna är han runt 25.

Om rätten bedömer att det iranska intyget som försvaret lämnat in stämmer kan inte ex-pojkvännen dömas till livstids fängelse. I dag får unga lagöverträdare mellan 18 och 21 år en straffrabatt på mellan 20 och 50 procent.

– Det kan handla om 10-14 år i fängelse. I sånt fall är han ute innan han är 30, säger Lars Jähresten.

Varje år genomgår cirka 500 personer en rättspsykiatrisk undersökning. Knappt hälften av dessa överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet