Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Riskbedömningar har bara gjorts på ungefär hälften av ställena vi ringt runt till, säger Hannah Widmark. Foto: TT/privat

Kommunal: Boenden slarvar med riskbedömningarna

Publicerad
Trots att antalet coronafall ökar inom äldrevården och personalens oro är stor, så görs inte regelrätta riskbedömningar på alla Västerås vårdboenden. Det visar fackförbundet Kommunals rundringning till 17 olika skyddsombud.
– Det är vi mycket kritiska till, säger Hannah Widmark, tf sektionsordförande i Västerås.

Det är främst oro som fackförbundets medlemmar signalerar just nu berättar Hannah Widmark i klippet.

Oro över att skyddsutrustningen inte ska räcka till, oro över att det inte finns några tydliga riktlinjer kring när och hur den ska användas och oro kring att arbetsgivare är väldigt sparsamma med när skydd ska användas.

– När det finns den här oron i personalgruppen är det ju också oerhört viktigt att det finns en ledning på plats som stöttar och att finns en nära chef som kan svara på frågor och ge tydliga direktiv, säger Hannah Widmark.

Många av fackförbundets medlemmar är undersköterskor och vårdbiträden på Västerås, både kommunala och privata, äldreboenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet