Joachim Stridsberg, kulturchef, Norbergs kommun. Foto: Melker Blomberg/SVT

Kommunen vidtar åtgärder efter att SVT uppmärksammat orkidéskövlingen

Publicerad

Norbergs kommun vidtar åtgärder efter att SVT uppmärksammat dem på avverkningen av en sällsynt orkidé som pågått i och runt vinterstadion i Klackberg. – Det är slut på det, nästa år blir det finare och vackrare, säger Joachim Stridsberg, Norbergs kommun.

Varför har ni inte gjort något tidigare för att stoppa att skogsknipproten avverkats i kommunens egna naturreservat, trots att ni fått information?

– Det var för före min tid och vi har inte fått någon information om det här tidigare i år, det kan ha gått till andra organisationer inom kommunen, men vi har inte vetat om det här förrän nu, säger Joachim Stridsberg, kulturchef på Norbergs kommun.

Nu när ni vet om det, vad gör ni då?

– Vi har kontaktat idrottsklubbarna som verkar på vinterstadion och sköter om den, för att se till att det inte sker i framtiden. Vi ska bland annat tydligt märka ut var orkidéerna växer och se över hur vi sköter området på rätt sätt.

Vems ansvar är det här?

– Det är mitt ansvar så klart. Jag måste ha en bättre dialog med de som ska utföra skötseln. Därför ska jag ha den dialogen framgent. Ansvaret är mitt, så är det.

Kan det hända igen eller är det slut på det nu?

– Det är slut på det. Nästa år blir det finare och vackrare, säger Joachim Stridsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.