Foto: TT

Polisen koncentreras till Västerås – kommunalråden reagerar

Uppdaterad
Publicerad

Informationen att polisen nu koncentrerar sina resurser till Västerås är ny för de kommunalråd i länet som SVT pratat med. Förståelse finns för situationen i Västerås, men också oro och frustration över hur övriga kommuner drabbas.

Att uppgifterna om att polisen nu, efter skjutningen mot en polisvilla, koncentrerar sina resurser i Västerås också kommer från annat håll än polisen själv upprör.

Arboga: ”Inte behöva höra från annat håll”

Kommunstyrelsens ordförande i Arboga, Anders Röhfors (M) reagerar kraftigt på uppgifterna.

– Det här drabbar ju oss småkommuner hårt, vi har redan nu ont om poliser. Vi ska inte behöva få höra det här från annat håll! säger han upprört.

Han förväntar sig att höra från polisledningen med en förklaring, säger han.

Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande Arboga Foto: SVT

– Vi har full förståelse för situationen i Västerås, det handlar inte om det. Det är klart att det ska till resurser. Men de kan inte förvänta sig att Västmanland ensamt ska kunna lösa det här. Att ta från de mindre kommunerna känns som en enkel lösning.  Det måste ju gå att låna ut resurser från regionen eller nationellt ifrån.

Köping: ”Mycket allvarligt”

Elizabeth Salomonsson (S), kommunalråd i Köping vill också ha mer information.

– Det som har hänt i Västerås är mycket, mycket allvarligt. Samtidigt är Västra Mälardalen ett stort område  och situationen inom polisen är redan ansträngd. Nu minskas den ytterligare. Det är mycket, mycket allvarligt, säger hon.

– Jag tänker ta kontakt med mina kollegor i övriga Västra Mälardalen. Är det så att polismästaren inte själv tar kontakt med oss, får vi gå ihop och begära ett möte.

Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping. Foto: SVT

Fagersta: ”Förlänger med ordningsvakter”

I Fagersta öppnar man redan nu upp för att förlänga med de ordningsvakter man har sedan en tid tillbaka, som en lösning på problemet med få poliser. Från början var tanken att de bara skulle vara till årsskiftet.

– Det är synd att det är såpass knapert inom polisen men vi har förståelse för att man vill säkerhetsställa i Västerås. Samtidigt får man absolut inte glömma oss mindre kommuner utanför de större och det vet jag att polisen är väl medvetna om, säger Marino Wallsten(S) kommunalråd.

SVT söker kommunstyrelseordförandena för fler kommuner i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.