Foto: Lennart Hyse / NCC

Konkursbo får 48 miljoner för byggtvisten på Rocklunda

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands tingsrätt ger MJP Bygg AB:s konkursbo rätt till ersättning med 48 miljoner kronor för byggtvisten på Rocklundaområdet i Västerås.

År 2006 anlitades MJP Bygg AB av Arosmotet Fastigheter AB för att modernisera idrottsanläggningar på Rocklunda. MJP byggde bland annat på bandyhallen och fotbollsarenan.

2008 blev parterna oeniga om betalningen för arbetet då bygget drog ut på tiden och kostnaderna ökade som följd. Samma år gick MJP i konkurs.

Konkursboet stämde Arosmotet för första gången redan 2009. Sedan dess har byggtvisten fortgått. Tingsrätten meddelade första gången dom 2015 där de helt avslog MJP:s yrkande, eftersom rätten ansåg att alla fordringar då var preskriberade. Domen överklagades till Svea hovrätt som slog fast att endast en del av fordringarna var preskriberade, inte alla.

Nio år lång rättsprocess

I februari 2017 återförvisades därför målet till tingsrätten för ny prövning och idag kom alltså den domen.

Sammanlagt ska nu Arosmotet betala drygt 48 miljoner kronor, plus dröjsmålsränta sedan 2009, till MJP. Den största delen, cirka 33 miljoner kronor, avser arbeten på bandyarenan.

– Tvisten i sig är inte ovanlig men att det rör sig om så mycket pengar är ovanligt, säger Johan Nordgren rådman på Västmanlands tingsrätt.

Eftersom parterna både förlorat och vunnit olika delfrågor ska de betala sina egna rättegångskostnader.

– Det svåraste i målet har varit den stora mängd material att gå igenom och alla invändningar från parterna, säger Johan Nordgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.