Start, stopp och packning: Så lägger du upp en bra rutt under konst- och kulturrundan Foto: SVT

Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen slår rekord

Publicerad

Med fler utställare och nya platser är det något av ett rekordår för konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen. Närmare 130 konstnärer, de flesta lokala, öppnar upp sina hem, ateljeér och tillfälliga utställningslokaler i påskhelgen.

– Det är verkligen ett smörgåsbord med många tekniker och olika typer av konst. Vi har måleri, textil, keramik och glas och smide bland annat. De flesta är lokala konstnärer som har detta som sin sidosysselsättning, berättar Ulf Öhlander.

Han ansvarar för den samlingsutställning som finns på Brukshotellet i Hallstahammar.

Tipsen: Så lägger du upp din kulturrunda

Där har man samlat verk från alla medverkande konstnärer som velat. En bra utgångspunkt för den besökare som ska lägga upp sin rutt av konststopp, menar Ulf Öhlander.

Hör mer iom det i klippet.

Arrangemanget som nu körs för åttonde året, började som ett tvåårigt projekt finansierat av EU-medel för glesbygdsutveckling. Efter det gick några eldsjälar samman och beslöt att driva arrangemanget vidare.

Målet, berättar de, är att ”skruva lite” varje år för att hela tiden förbättra. I år är utställarna tiotalet fler än tidigare.

– Vi vill ju att folk ska komma ut och titta på något trevligt under påsken, och att våra konstnärer – både lokala och utifrån – ska kunna visa upp sig.

Det ska ju kunna bli kanonväder i helgen, vad säger erfarenheten – hur blir besökandet ett sådant år?

– Vi hoppas det bidrar positivt. Att det gör att många vill vara ute och passa på att göra en utflykt och titta på konst, säger Ulf Öhlander.

Utställningslokalerna under konst- och kulturrundan är spridda från Virsbo i norr till Kvicksund i söder berättar Ulf Öhlander. Foto: Idébild/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer