Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Region Västmanland. Foto: TT/SVT

Konstaterat fall av mässling i Västmanland

Publicerad

Region Västmanland skriver i ett pressmeddelande att sjukvården har konstaterat ett fall av mässing i länet.

Det var i onsdags, 22 maj, som mässlingsfallet konstaterades. En vuxen man, hemmahörande i Västmanland, ska ha diagnostiserats på infektionskliniken i Västerås. Mannen sökte först vård i en annan del av länet.

– Han har troligen smittats i Stockholm, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västmanland.

Kartläggning pågår

Just nu pågår ett arbete med kartläggning av vilka som varit i kontakt med mannen. Enligt Lars Blad kan han ha kommit i kontakt med inte bara vårdpersonal, utan även andra patienter.

– Personal vid berörda verksamheter, med stöd av personal från enheten för smittskydd och vårdhygien, kartlägger därför vilka personer som kan ha blivit utsatta för smitta och överväger behov av förebyggande åtgärder och ger riktad information till berörda, säger Lars Blad.

Inget ovanligt

I genomsnitt konstateras tre mässlingsfall per år i länet. Enligt Lars Blad har man bra rutiner för hur man ska hantera sådana här fall.

Få koll på mässling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer