Konstnätverk: ”Konstnärskapets förutsättningar är väldigt eftersatt”

Publicerad

Nätverket Konstaktörer i Västerås och Konstnärernas Riksorganisation Västmanland har innan valet arrangerat två politiska debatter om bildkonstens förutsättningar i länet, i den senaste fick regionpolitikerna säga sitt.

Det råder en relativ samsyn inom regionen kring hur man ska jobba med kulturfrågor och det i enlighet med en kulturplan som klubbades igenom för de kommande fyra åren.

Partierna betonar dock olika. Miljöpartiet trycker exempelvis på att konstnärer hamnar mellan stolarna vad gäller social trygghet.

Val 2018 Västmanland

– Vi behöver satsa mer på bildkonstnärerna och skapa trygghetssystem så att de kan få stipendier och att de räknas upp så att man kan få en vettig pension när man kommer upp i åldrarna, säger regionråd Andreas Porsvald (MP)

Moderaterna ser konstens potential till att växa marknadsmässigt för att möjliggöra mer kultur.  

– Vi ser det också utifrån ett entreprenörsskap och företagande, ett sätt att knyta an till Västmanlänningarna och andra regioner, ja till och med medborgare i andra länder som skulle komma hit just för att vi är så bra på det området. Det finns många delar av Europa som har en stor näringsverksamhet som genererar många arbetstillfällen runt den här typen av verksamhet, säger Thomas Högström (M) oppositionsråd.

Ett förslag de tror på är exempelvis crowdfunding för att komplettera den offentliga finansieringen av konst och kultur.

Regionen en spindel i nätet

Samtliga politiker SVT Västmanland pratar med betonar att politiker måste hålla en armlängds avstånd till kulturens innehåll.

– Jag tror att man måste tala om det hela tiden, säger Lena Johansson (S)

Regionen har en roll som för att öka samarbete mellan kommuner, civilsamhälle och konstaktörer. Ett exempel är projektet Ett kulturliv för alla- konst där regionen under tre år satsar på att sammanfläta lokala konstaktörer med exempelvis bibliotek som efterfrågar konst. Regionen köper även konst till de offentliga rummen.

Offentlig konst

Regionen har i sin kulturplan beslutat om att sträva efter en enprocentsregel, där en procent av byggkostnaden regionen ska gå till konst och utsmyckning vid nybyggnation. Det är också något regionen vill stötta kommunerna i att sträva efter.

– I kulturplanen prioriterar vi geografisk spridning, att alla i länet ska få ta del av kultur, framförallt barn och unga, säger regionråd Lena Johansson (S).

Hon säger att de framöver kommer jobba med att kartlägga villkoren för länets kulturarbetare. Och att undersöka om ett resurscentrum för bild- och form kan bli aktuellt. Vad ett resurscentrum skiftar beroende på vem man frågar men professionen efterfrågar det. 

– Resurscentrum handlar om att en anställd kan hjälpa konstnärer att komma längre i hanteringen av tjänstemän, politiker och så vidare. Skriva ansökningar till exempel, det är inte det lättaste. Där blir man rätt svettig om man ger sig på den biten, säger Björn-Owe Andersson som är konstnär och aktiv i Nätverket konstaktörer i Västerås.

Kultur med social betydelse

Lena Johansson (S) tror också att kulturen kommer bli allt viktigare för gruppen äldre.

– Vi ser en demografisk utveckling med alltfler äldre och där tror jag att kulturen kan spela en viktig roll i att bryta ensamhet exempelvis, säger Lena Johansson (S).

Något nytt för i höst är att en kultur- och bildningsnämnd kommer skapas i regionen för att lyfta frågorna ytterligare.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet