Foto: SVT

Köping kommun anmäls till Arbetsmiljöverket

Publicerad

I och med den omdiskuterade omorganisationen i Köping så har ett av facken anmält kommunen till Arbetsmiljöverket och vill att de tittar på frågan.

Den femte november beslutade Köpings kommunfullmäktige att säga ja till omorganisationsförslaget som innebär att tio förvaltningar blir sex och att Kolsvas kommundelsnämnd försvinner och blir en del i Köpings administrativa apparat. 

Oro och kritik mot omorganisationen

I anmälan skriver han att de är oroliga för vilka konsekvenser omorganisationen ska få på arbetsmiljön och kritiserar underlaget till beslutet.

– Anmälan är lika aktuell nu som när den skrevs och eftersom att vi är oroliga så vill vi att Arbetsmiljöverket ska göra en bedömning, säger Marko Ahola, huvudskyddsombud för facket Kommunal.

Köpings kommun skriver i svar att arbetsplatsrepresentanter har varit med under utredningen innan beslutet kom och att de tänker följa upp det nu när beslutet är taget. Kommunen skriver vidare att det är mycket tråkigt att den fackliga organisationen upplever att den inte har fått delta i organisationsöversynen och att man ser fram emot att få höra vad Arbetsmiljöverket har för synpunkter på detta.

Samlar information och gör bedömning

Marianne Tiborn på Arbetsmiljöverket kan inte kommentera just den här anmälan men förklarar hu det fungerar:

-Det vi gör är att vi bokar möte med arbetsgivaren. Sen träffar två inspektörer arbetsgivare och skyddsombud och går igenom frågor och svar. Sen tar vi med oss det och samråder med chef och jurist. Vi gör en opartisk bedömning och avslår eller skriver ett krav till arbetsgivaren. Är det något som handlar om annan lagstiftning exempelvis anställningslagstning då avslår vi det.

Marianne Tiborn på Arbetsmiljöverket konstaterar att det inte finns någon övre gräns för hur varmt det får vara på jobbet. Foto: SVT

Handläggning kan ta 3-4 veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.