Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till det toppmoderna köket i Surahammar där det även går att göra till exempel hamburgare och järpar i den nya köttbullemaskinen. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Köttbullemaskin och reservkraft – här ska maten lagas om krisen kommer till Surahammar

Publicerad

Ett nytt kök har invigts på Källbogården i Surahammar. Med bland annat en helt ny köttbullemaskin finns kapacitet att tillaga 500 portioner per dag i köket.

– Det går att göra många bullar med den här. Nu kör jag på lägsta hastigheten, säger kocken Mikael Södergran.

I det nya köket finns den senaste kökstekniken och fiffiga lösningar. Elen och vattnet ska säkras upp med reserver. Moderna stekbord ska till exempel göra det lättare att laga stora kvantiteter om det skulle behövas.

– I dagsläget kommer maten som tillagas här att hamna hos våra äldre med vård och omsorg. Men köket har möjlighet att kunna täcka upp för betydligt fler vilket är bra med tanke på hur världsläget ser ut, säger kommunalrådet Johanna Olofsson (M).

Prislappen för det nya köket ligger på drygt 30 miljoner kronor. I lokalerna finns bland annat även ett bageri och ett café där anhöriga ska kunna fika med dem som bor på äldreboendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.