Foto: Niklas Hagman

Brinnande titanspån orsakade kraftig rökutveckling i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagmorgonen började en hög med titanspån inne i en byggnad på Norra Industriområdet i Fagersta att brinna. Den kraftiga rökutvecklingen, som spred sig in över staden, har nu avtagit och utgör inte längre någon fara för allmänheten.

Larmet om branden kom vid 07.37 på onsdagsmorgonen och flera styrkor från räddningsjänsten i Fagersta och Avesta åkte till platsen.

– Det är en hög med titanspån på tjugo kvadratmeter som brinner på golvet inne i en stor öppen tegelbyggnad och som skapat kraftig rökutveckling, säger Thomas Eibrant, styrkeledare på Södra Dalarnas räddningsförbund.

Initialt uppmanades boende i närheten att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilation eftersom den kraftiga röken började röra sig in över staden. Vid halv tio-tiden hade röken avtagit och bedömningen är att det inte längre är någon fara för allmänheten.

Under kontroll

Brinnande titanspån är svårsläckt eftersom man inte kan spola vatten på det. Eftersom man saknade stora mängder torr sand att släcka med var räddningstjänstens inriktning därför att låta elden brinna ut och säkra det som finns runt omkring.

– Branden är nu under kontroll och kommer att få brinna ut. Därför är vår personal kvar på platsen för att bevaka den, säger Thomas Eibrant.

Polisen skriver på sin hemsida att branden har uppstått i samband med att en traktor jobbat på platsen. En anmälan om arbetsplatsolycka är upprättad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer