Flerfamiljshus i Västerås eldhärjades natten till onsdag. Foto: Alexander Arntsen/SVT

Kraftig brand i flerfamiljshus i Västerås – boende evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Taket till ett trevåningshus på Råby i Västerås började brinna kraftigt natten till onsdag. Branden startade på en balkong och på bara någon minut spred den sig till vinden. Räddningstjänsten evakuerade boende till en närliggande skola.

– Det var ett snabbt brandförlopp, säger Thomas Gustafsson, RLC-befäl vid polisen.

Larmet nådde räddningstjänsten vid 00.30-tiden om att vinden till ett flerfamiljshus börjat brinna på Lövsångargatan i Västerås.

Fem brandstationer med 25-30 brandpersonal har under natten deltagit i insatsen. Räddningstjänsten fick bland annat evakuera boende som tillvisades till närliggande Fredriksbergsskolan.

Branden på Råby

Utrymningen av fastighetens totalt 24 lägenheter, fördelade på tre trapphus, ska ha genomförts utan några större problem.

Vid 02.30-tiden kunde räddningstjänsten meddela att branden var släckt och att man hade påbörjat eftersläckningsarbete.

– Två lägenheter är drabbade och taket är avbrunnet, sa Frank Granath, inre befäl vid Räddningstjänsten i Mälardalen.

Trots att fastighetens yttertak helt  brunnit upp klarade sig de flesta av lägenheterna utan större skador, förutom två lägenheter intill där branden startade.

Ingen person skadades fysiskt.

Det har startat en förundersökning om mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Råby

Mer i ämnet