I klippet illustreras en av alla händelser vårdpersonal råkat ut för under coronavåren. Foto: Mikael Fritzon/TT/Melker Blomberg/SVT

Så har vårdens arbetsmiljö försämrats under coronavåren: Fyra gånger så många larm

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om allvarliga händelser inom vård och omsorg har mer än fyrdubblats i länet under mars, april och maj i år jämfört med föregående år, visar siffror från Arbetsmiljöverket.

De flesta anmälningarna kommer från sjukhusen, därefter från äldreomsorgen. Där går att läsa om personal som utsatts för coronasmitta när de arbetat oskyddade nära de äldre utan rätt utrustning.

I en anmälan från sjukhuset i Västerås beskrivs hur en sjuksköterska ska laga en apparat och sitter på huk. Samtidigt sitter en covidsjuk patient på sängkanten ovanför och hostar. Sekret kommer innanför visiret och sjuksköterskan insjuknar i covid-19 fyra dagar senare.

Coronaviruset i Västmanland

Vård och omsorg står för flest anmälningar

Arbetsmiljöverkets statistik om allvarliga händelser som kan eller har orsakat risk för personalen har ökat under coronapandemin.

I en jämförelse med föregående år har anmälningar om allvarliga tillbud från vård och omsorg ökat från 16 under 2019 till 69 stycken i år. Även övriga branscher signalerar brister relaterat till corona, dock står vård och omsorg för nästan alla tillbud som kommit in till Arbetsmiljöverket.

I klippet ovan illustreras en anmälan från sjukhuset i Västerås och Arbetsmiljöverket kommenterar siffrorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet