Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fossila bränslen är en sista utväg”, säger Lisa Granström, som är tillförordnad affärsområdeschef för Mälarenergi värme. Pannan på bilden är en ny, modern panna.

Oljepanna kan dras igång i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Alla landets kraftvärmeverk har fått frågan om de kan producera mer el. Än så länge finns inga beslut, men för Mälarenergi skulle det sannolikt kräva fossila bränslen.

– Vi hjälper gärna till i en svår tid, men det finns många saker att ta hänsyn till, som teknik, ekonomi och hållbarhet, säger Lisa Granström, tillförordnad affärsområdeschef för Mälarenergi värme.

Kommer ni att behöva elda med olja?

– Vi använder i basläget enbart förnybara och återvunna bränslen, men har en sista utväg med en äldre panna som eldas med fossila bränslen. Men om denna oljepanna ska tas i bruk för att öka elproduktionen i Sverige behöver vi tydliga direktiv uppifrån.

Hur ser risken ut att priset för kunderna ökar?

– Fjärrvärmepriset är redan satt för 2023 och det innebär en höjning med tre procent, vilket är lägre än inflationen och mer fördelaktigt än på andra håll.

I nuläget pågår dialog mellan kraftvärmeverk, Energiföretagen, Svenska Kraftnät och Infrastrukturdepartementet. Mälarenergi säger sig ha skickat in en lägesrapport och förväntar sig ett beslut i mitten av oktober.

I klippet berättar Lisa Granström vad som händer med de fastslagna miljömålen om kraftvärmeverket börjar elda olja i vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer