Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande i Arboga, tog emot protestlistorna med 2 374 namnunderskrifter. Foto: Privat

Här lämnar barnen över 2 374 protester för att rädda Medåkers skola – kräver folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen lämnade elever från Medåkers skola över namnunderskrifterna till kommunen. Nu hoppas de att protestlistorna ska rädda skolan från nedläggning.

Totalt har 2 374 Arbogabor skrivit på listorna som kräver en folkomröstning i frågan.

– Nu ska vi kontrollera alla personnummer och namnunderskrifter så att det är enligt regelboken. Vi följer Valmyndighetens praxis, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Röhfors (M).

För att kommunfullmäktige ska ta upp frågan krävs det att minst tio procent av de röstberättigade i kommunen skrivit under. Och i fullmäktige krävs det sedan att en tredjedel av ledamöterna röstar ja för att det ska bli om folkomröstning.

Om så blir fallet kan en folkomröstning hållas tidigast tre månader efter beslutet.

– Vi hoppas att en tredjedel i fullmäktige röstar för folkomröstningen. Frågan är viktig för hela bygden. Skolan är navet på vår landsbygd och håller den levande, säger Jennifer Westermann som är ordförande i föräldraföreningen i Medåker.

Så fungerar folkomröstningar i kommuner

Folkomröstningar i kommuner är alltid rådgivande. Det är kommunen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen. Det finns en särskild lag som reglerar kommunala folkomröstningar.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.