Tanken är att biblioteket ska agera skyltfönster åt verksamheten genom att låta besökare printa ut i 3D. Foto: SVT

Kreativ verkstad i Kungsör vill skapa teknikintresse

Uppdaterad
Publicerad

Förra året startade Västmanlands första renodlade verkstad som uppmuntrar till kreativitet och ökat teknikintresse.

Makerspace Västra Mälardalen är en ideell förening som tagit sitt koncept från Makerrörelsen som startade på 90-talet i USA och sedan dess spridit sig över världen.

– Vi gör sådant som är kul eller spännande för att lära oss eller skapa någonting. Det kan vara allt från konst till teknik, berättar Stefan Aurusell en av de två initiativtagarna bakom verkstaden. Foto: SVT

Rörelsen i Kungsör är i uppstartfasen men har ambitioner att nå ut till kommunens näringsliv och skolverksamhet. Projektet har bland annat fått medel i från Leader inlandet och för samarbete med studieförbundet ABF och biblioteket i Kungsör.

Besökare får skriva ut i 3D

– Att vi fått pengar från olika instanser är för att de insett att teknik börjar bli en bristvara, på EU-nivå vill de gärna stimulera den här typen av initiativ. Här träffar man likasinade och det är mycket större chans att det blir en produkt. Vi blir mellanhand mellan företag och prototypuppfinnare, säger Stefan Aurusell.

Tanken är att biblioteket ska agera skyltfönster åt verksamheten genom att låta besökare printa ut i 3D.

– Vi vill skapa intresse för teknik, och det här är ett sätt att visa upp apparaturen och tekniken på ett annat sätt, berättar bibliotekschef Ulf Hölke i Kungsör.

På Expectrum i Västerås finns ett liknade initiativ dit skolor kan vända sig för att få en lektion av teknikguider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.