Elisabeth Wäneskog (KD) har lagt förslaget att korta AT-tjänstgöringen från nuvarande 21 månader till lägsta lagstiftade nivån 18 i region Västmanland. Foto: Robert Gustavsson/Melker Blomberg

KD Västmanland vill korta ner AT-tjänsten för läkare

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i regionfullmäktige Västmanland har lämnat in en motion om att korta tiden för AT-tjänstgöring till lagstadgade lägsta tiden 18 månader. Det efter att Sveriges yngre läkares förening SYLF slagit larm om att det är för få läkare inom vården.

– Det blir en kvalitetshöjning när fler kommer in som AT-läkare, säger regionrådet Elisabeth Wäneskog (KD) som lagt förslaget.

Majoriteten i region Västmanland har inte svarat på motionen i regionfullmäktige än men säger till SVT att i dag kan region Västmanland erbjuda 40 AT-platser. Med förslaget, där man förkortar utbildningen med tre månader skulle man kunna erbjuda ytterligare sex platser. Men det är inte ett politiskt beslut utan ett beslut som man kan ta i verksamheten själva.

– Det finns en vits med att få ut läkare fortare. Vi behöver fler, där har Elisabeth rätt, precis som verksamheten också uttryckt , säger Lena Johansson (S), regionråd i majoriteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.