Foto: Bilder från polisens förundersökningsprotokoll

Krögare åtalad – rörde ihop beasås med färgblandare

Uppdaterad
Publicerad

Vid tre olika tidpunkter gjorde miljökontoret i Sala kontroller och hittade färgblandaren i köket bredvid slevar och stekspadar. Kocken ertappades när han blandade bearnaisesås med verktyget i en hink. Nu åtalas krögaren för brott mot livsmedelslagen.

I slutet av september 2016 genomförde miljöenheten en rutinkontroll på restaurangen. Då hittades färgblandaren och andra föremål, bland annat en borrmaskin och en burk med spikar.

Enligt livsmedelslagen får inte redskap som kan förorena mat förvaras i restaurangkök eller komma i kontakt med maten, och efter första kontrollen varnades restaurangchefen. Han förbjöds sedan att använda eller förvara verktygen i köket.

Fotograferades med verktyget i såsen

Drygt två år senare genomfördes en ny rutinkontroll på restaurangen. Den gången observerades smutsiga kylar, bänkar och dörrhandtag och en trasig rivmaskin som riskerade att sprida plast i maten.

Restaurangen fick en ny varning och miljöenheten bestämde sig för att göra en extra offentlig kontroll några månader senare. Då ertappade de en av de anställda när han rörde om med färgblandaren i en hink med bearnaisesås.

Därför vill krögaren frias

Restaurangägaren nekar till brott och menar att det var en av hans anställda som använde färgblandaren när han var bortrest.

Kammaråklagare Carl-Johan Norström ledde förhandlingen mot mannen som avslutades på tisdagen i Västmanlands tingsrätt.

– Det är han som äger restaurangen som har ansvar för brottet och jag menar att han ska dömas för det, säger Carl-Johan Norström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.