Kungliga hovet får böta efter olycka med fyrhjuling i Strömsholm

Publicerad

Utan förarbevis, hjälm och annan skyddsutrustning satte sig en anställd vid ett av Kungliga hovstaternas slott i Mellansverige på en fyrhjuling och körde omkull. Den anställde ådrog sig bland annat en skallfraktur och en blödning i hjärnan. Det borde arbetsgivaren hovet ha förhindrat, anser åklagaren.

Det var i juni 2020 som det inträffade en arbetsplatsolycka på Strömsholms slott i Hallstahammars kommun. Enligt kammaråklagare Gunnar Jonasson så skulle arbetsgivaren ha sett till att den berörda arbetstagaren hade de kunskaper som krävs för att framföra terränghjuling på ett säkert sätt.

Kammaråklagare Gunnar Jonasson menar att den aktuella händelsen med hög grad av sannolikhet inte inträffat om hovet hade känt till vad som gäller. Därför åläggs Hovstaterna att betala företagsbot med 300 000 kronor.

Strömsholms slott i Hallstahammars kommun. Slottet ägs och förvaltas av svenska staten och ingår i den kungliga dispositionsrätten. Foto: Karl David Englund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer