Madelene Fager (C) är nöjd med att Kungsör nu ska fasa ut produkter som innehåller mikroplaster. Foto: SVT/TT

Kungsör vill bli en plastfri kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett förslag från oppositionen i Kungsör börjar nu kommunen att fasa ut produkter som innehåller mikroplaster. Det handlar framför allt om hygienprodukter som man använder i kommunens verksamhet.

Det är Centerpartiet i Kungsör som lagt fram förslaget. De hade gärna sett ett inköpsförbud som trätt i kraft snarast, men efter beslut i kommunstyrelsen kommer man istället att arbeta med en utfasning av produkter som innehåller mikroplaster.

– Det är framför allt viktigt för våra sjöar och hav. Plast i våra sjöar och hav är ett omfattande miljöproblem och förstör de marina ekosystemen, säger Madelene Fager (C) oppositionsråd i Kungsör.

”Mikroplaster är ett bekymmer”

Majoriteten välkomnar det här och tycker också det är viktigt att jobba mot att minska utsläppen av mikroplaster.

– Som det ser ut nu är mikroplaster ett stort bekymmer och vi har olika verksamheter där de finns också. Det är ett naturligt steg att, i upphandlingsprocessen och i de inköp som vi gör, sträva efter att ha mikroplastfria produkter, säger Pelle Strengbom (S) kommunalråd i Kungsör.  

Vill gå ännu längre

Oppositionen i Kungsör skulle vilja gå ännu längre och titta på kommunens användning av viss färg, och även se över användningen av granulat på kommunens konstgräsplaner.

– Det har diskuterats konstgräsplaner också, men de produkter vi har är förhållandevis bra och godkända och vi har heller inte några avlopp i direkt anslutning till gräsplanen som gör att vi har ett svinn. Det tror jag inte är så allvarligt utan jag tycker snarare att vi ska ha en helhetslösning, säger Pelle Strengbom.

Mikroplaster

Mikroplast är små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter. Den kan komma från olika källor, till exempel större skräpbitar som gått sönder eller från hygienprodukter där plastkulor tillsatts för att ge en skrubbande effekt. Mikroplast är ofta för svårt för våra reningsverk att fånga upp och kan spridas till hav och sjöar. Plast bryts inte ner helt utan bryts ner i mindre och mindre bitar och därför ökar mängden mikroplast hela tiden. Ju mindre plastpartiklarna är desto större är risken att djur som lever i hav och sjöar får i sig plasten eller att de fastnar i till exempel gälar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.