Kvinna från Västerås döms för penningstvätt – förde över bitcoins till okänt företag

Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern lockades in i ekonomiska brottsligheten av ett företag som fortfarande är okänt. Hon extraknäckte genom att omvandla och överföra den digitala valutan bitcoins.

Västeråskvinnan döms för penningtvätt och ska betala skadestånd till två andra kvinnor. Bedrägerierna gick till så att offren fick meddelanden från sina vänner på Facebook. I meddelandena frågade vännerna om pengar, men vännernas konton hade blivit hackade och pengarna överfördes till Västeråskvinnan.

Hävdar att hon inte förstod vad hon gjorde

Hon har senare berättat att hennes ekonomi var ansträngd när hon uppmanades att kontakta ett företag via en krypterad meddelande-app. Hon fick snabbt förtroende för företaget som visade att de kände för hennes situation. I arbetsuppgifterna ingick att köpta bitcoins för pengar som företaget överförde till henne. Slutligen skulle pengarna överföras till ett annat konto.    

Efter flera överföringar började den dömda kvinnan misstänka att något inte var som det skulle. Företaget bad henne köpa en ny mobil som hon skulle motta bankid-uppgifter med. Hon avbröt kontakten men blev snart kallad till polisförhör.   

Enligt domen ska kvinnan redan innan förhöret förstått att det hon gjorde var brottsligt. Hon döms för penningtvätt och ska betala skadestånd på 270 000 kronor till de berörda.

Förutom 100 000 kronor som spärrades av banken har resterande pengar inte kunnat spåras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer