Foto: SVT / Polisen

Kvinna i Västerås utsattes för misstänkt ”swatting”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari misstänker polisen att en yngre kvinna befinner sig i fara efter att en granne fått ett sms med information om att hon hålls tillfångatagen. Sms:et skrevs under med kvinnans namn men var påhittat och skickades från en okänd person.

Kvinnan satt samtidigt och livesände när hon spelade dataspel på en streamingtjänst. Polisen misstänker att någon som satt och kollade på sändningen också skickade de påhittade sms:en för att få se när polisen tog sig in i bostaden. Detta kallas ”swatting”.

Förutom till grannen skickade även den okända personen sms till kvinnans föräldrar och skrev att hon var avliden.

Polisen tog sig till adressen och utgick från att kvinnan var i livsfara. Väl på plats märkte de dock att kvinnan inte alls var utsatt för något hot och att allt var påhittat. Polisen har upprättat en anmälan om falsklarm och förundersökning pågår, men de har ännu ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.