Mannens falska pass. Foto: Ur polisens förundersökning

Kvinna svindlad av sol- och vårare

Uppdaterad
Publicerad

Den 70-åriga kvinnan trodde hon mött kärleken i sitt liv. Istället blev hon lurad på 1,8 miljoner kronor. 

Den var i oktober förra året som kvinnan från Malmö träffade en man på en dejtingsajt och de inledde en relation på internet. 

Mannen utgav sig för att vara en 59-årig civilingenjör från USA och han hade kommit över ett stort parti guld i som han ville sälja i Europa. Ganska snart behövde han hjälp med både det ena och det andra och kvinnan betalade ut pengar till olika konton i Europa och ett i Sverige.

Kontoinnehavaren spårades

Kontot i Sverige stod på en 29-årig man i Sala.  Han åtalas nu för penningstvättsbrott för att ha tagit emot 69 500 kronor från kvinnan. 

Men det går inte att bevisa att det är han ensam som ligger bakom alla bedrägerier, enligt åklagaren. 

–Det går inte att visa vem eller vilka som haft kontakt med den här kvinnan eftersom de flesta transaktioner gått utomlands, säger kammaråklagare Johan Fahlander. 

29-åringen nekar till brott och påstår att pengarna från kvinnan förmedlades via en affärskontakt som ville ha hjälp med ett bilköp.

Kvinnan har mått dåligt

–Det är jättesvårt att veta vilken roll han har haft, säger Fahlander.

29-åringen förnekar också att han ligger bakom profilen på dejtingsajten. 

I förhör har kvinnan berättat att hon fört över cirka 1,8 miljoner kronor till olika konton. Hon har mått jättedåligt av det inträffade.

–Tyvärr är hon inte ensam om att råka ut för sånt. Jag har ytterligare ett fall på mitt bord, ett annat är nyss utdömt. Det är hemskt tråkigt, folk är rätt godtrogna, säger Johan Fahlander.

Det är oklart när mannen ställs inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.