Foto: TT

Kvinnan helt oberörd när larmsamtalet spelas upp

Uppdaterad
Publicerad

I dag började rätten avhandla mordet och mordförsöket på den 42-åriga kvinnans föräldrar. När mammans förtvivlade larmsamtal spelades upp i rättssalen rörde inte 42-åringen en min.
– Hon instruerar, planerar och styr, säger åklagaren Jessica Wenna.

Mammans förtvivlade röst när hon ringer larmnumret ljuder genom rättssalen där åhörarna vrider sig av obehag. Polisen och larmoperatören kämpar med att försöka hitta den avlägsna platsen medan den svårt skadade kvinnan försöker hålla sig vid liv.

Stämningen i rättssalen när larmsamtalet spelas upp blir allt mer frustrerad och obehaglig.

– Jag dör snart, säger kvinnan i uppspelningen och flera bland åhörarna blir märkbart berörda.

Åtalade kvinnan helt oberörd

Samtidigt sitter den åtalade 42-åriga kvinnan oberörd. Men när åklagaren Jessica Wenna börjar beskriva skadorna som hennes mördade pappa fick – 24 knivhugg, torkar hon tårarna.

LÄS MER: Sommarstugefallet – detta har hänt

De första nio dagarna av den långa rättegången kring sommarstugemorden i Arboga har nu avklarat drunkningsmordet på den 42-åriga kvinnans make. I dag gick man vidare till det mord och mordförsök på 42-åringens föräldrar som skedde förra sommaren och som fick hela denna historia att komma upp till ytan.

Både 42-åringen och hennes expojkvän är på plats. Han är på åklagarens begäran placerad framför kvinnan i rättssalen, så att hon inte kan ha ögonkontakt med honom och försöka påverka honom.

Dagens förhandling började med att expojkvännens advokat Lars Jähresten förklarade att hans klient erkänner handlingarna. 42-åringen fortsätter att neka till all inblandning.

Bröt ihop efter inspelningen

Ex-pojkvännen sitter ihopsjunken, klädd i häktets gröna kläder, när polisens rekonstruktionsfilm på hur han ska gått in i de äldre parets sovrum och huggit dem med över 20 hugg vardera, spelas upp.

42-åringen tittar uppmärksamt på den korta filmen, där den grova handlingen visas upp för rättssalen.

– Jag vill bara påpeka att min klient bröt ihop efter den här rekonstruktionen gjordes, säger expojkvännens advokat Lars Jähresten.

LÄS MER: Tvingade 13-åriga sonen att ljuga om mordkvällen

Åklagaren Jessica Wenna pekade på tre faktorer som ska ligga bakom brotten – 42-åringens behov av pengar, hennes knepiga situation med sitt företag och den ansträngda relationen till föräldrarna.

Bland annat ska föräldrarna ha velat sälja den lägenhet som de köpt till 42-åringen och lät henne inte få köpa sommarstugan som de planerat att sälja.

– De här brotten är inte ett plötsligt infall utan har planerats. Ex-pojkvännen har under sommaren fått frågan om att mörda föräldrarna vid flera tillfällen, säger Jessica Wenna.

Saknas teknisk bevisning mot kvinnan

Wenna beskrev även hur 42-åringen försöker påverka sina barn och vända dem mot hennes föräldrar, många upprörda sms mellan släktingarna lästes upp i rättssalen.

42-åringen har också försökt visa på andra gärningsmän där hon bland annat pekar ut sina egna anhöriga som inblandade i mordet.

Teknisk bevisning mot kvinnan saknas, men finns mot pojkvännen, bland annat i form av fotspår på brottsplatsen och pojkvännens DNA under naglarna på den mördade mannen.

Kvinnan har samtidigt inget alibi för kvällen och har lämnat omkring nio olika versioner av vad hon gjorde vid tiden för brotten.

Rättegången väntas pågå fram till den 28 juni. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet