Kvinnans cancer upptäcktes först efter elva månader

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna sökte vård upprepade gånger på en vårdcentral i Västerås. Först elva månader senare, då en skiktröntgen genomfördes, visade det sig att hon hade cancer i buken som dessutom spridit sig. Nu har vårdcentralen lex Maria-anmälts.

Det var sommaren 2018 som den äldre kvinnan sökte hjälp på sin vårdcentral i Västerås. Hon hade buksmärtor, nedsatt aptit, kräkningar, förändrad avföring och hade gått ner tre kilo på tio dagar. Problemen kopplades till hennes tidigare tarmbesvär och utreddes och behandlades utifrån det av både läkare och dietist.

Ska vidta åtgärder

Elva månader senare kvarstod problemen och då hade kvinnan gått ner 14 kilo totalt. Först då genomfördes en skiktröntgen som visade att hon hade cancer i buken som dessutom hade spridit sig. Nu har vårdcentralen lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Senast sista oktober ska olika åtgärder vara vidtagna på vårdcentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.