Här är de tre viktigaste sakerna för att stärka kvinnor som driver företag. Foto: Storyblocks

Kvinnor berättar om stängda dörrar i studie om företagande – tre viktiga faktorer

Publicerad

86 kvinnliga företagare från Mälardalsregionen djupintervjuades i en studie med syfte att ta reda på varför färre och färre kvinnor startar företag i Sverige. I deras berättelser ringades flera brister på företagsmarknaden in.

Förra året publicerades rapporten Entreprenörskap i Sverige. Den visar att andelen kvinnor som startar företag i Sverige har minskat de senaste åren. Organisationerna Almi Mälardalen samt Företagarna och nätverket Enterprise Europe Network bestämde sig för att syna den ojämna fördelningen i sömmarna.

De skickade ut nära 3 000 enkäter till kvinnliga företagare i Mälardalsregionen, och gick vidare med svaren. Till sist djupintervjuades 86 kvinnliga företagare. Deras berättelser analyserades och presenterades i en rapport som publicerades den 8 mars 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.