sotsvarta praktbaggar Foto: Markus Rehnberg/ Länsstyrelsen Västmanland

Innan brandröken lagt sig var insekter på plats: ”Kvitto på att det funkar”

Uppdaterad
Publicerad

Lockade av brandröken hittade skalbaggar omgående rätt till området utanför Skinnskatteberg där Länsstyrelsen förra veckan gjorde naturvårdsbränningar.

Både sotsvart praktbagge och barkbock lockades snabbt till området vid Skommarmossen utanför Skinnskatteberg, där länsstyrelsen i Västmanland utförde naturvårdsbränningar i torsdags förra veckan.

– De har sensorer så de känner av rökdoften på långt håll och följer den och när de är nära har de också värmesensorer som guidar dem rätt, säger Markus Rehnberg, biolog på länsstyrelsen Västmanland.

Bränningarna ger önskad effekt

Bränningen var årets första och det planeras för fler. Syftet är just att hjälpa arter som är beroende av bränder för att överleva.

– Vi såg det ganska snabbt och det gjorde vi även för två år sedan när vi gjorde naturvårdsbränningar förra gången, så det är jättekul, säger Markus Rehnberg.

Effekter på lång sikt

Men trots att vissa arter direkt började etablera sig i området så kommer fler insekter komma till kommande år.

– Det känns jätteroligt, vi får ett kvitto direkt på att det funkar det vi gör, annars kommer effekterna stegvis, under en tioårsperiod kommer ett helt spektrum av olika insekter att gynnas vartefter tallar och granar dör av, säger Markus Rehnberg.

Även annat gynnas

Inte bara insekter kommer att gynnas på platsen där elden dragit fram. Vissa växter och svampar ges också livsutrymme i brandens spår.

– I höst kommer vi förhoppningsvis se en hel del svamp som gynnats av branden, säger Markus Rehnberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer