Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Wallén, polisområdeschef i Västmanland, har sett den tekniska bevisningen bli en allt viktigare del i länets brottsutredningar. Han följer utvecklingen på Nationellt forensiskt centrum (NFC), som omorganiserar, och är beredd att agera om utredningarna i länet blir lidande av långa väntetider. Foto: Susanna Ahnlund / Jeppe Gustafsson TT

Labbet på polishuset i Västerås läggs ned – risk att utredningar påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Laboratoriet på Västerås polishus är ett av landets 27 lokala labb som nu läggs ned. Väntetiderna för att analysera bevis så som fingeravtryck eller testskjutning av vapen har varit långa de senaste åren. Nu riskerar väntetiden att förlängas ytterligare vilket kan få stora konsekvenser på brottsutredningarna.

Åklagarna i Västmanland väljer ibland att inte skicka in analyser till Nationellt forensiskt centrum (NFC), som analyserar teknisk bevisning i Sverige. Efter de senaste årens långa väntetider har de lärt sig att det kan ta för lång tid att få svar. Att vänta på provsvar som kan ta månader är inte alltid möjligt, speciellt när det finns misstänkta som sitter frihetsberövade och rättsprocessen behöver hanteras skyndsamt, menar flera åklagare som SVT varit i kontakt med.

– Vi har sett att läget har varit ansträngt inom NFC länge. Men så ser det även ut inom polisen och hela rättsväsendet. Det hänger ihop med att vi har mycket mer teknisk bevisning och fler grova våldsbrott, säger polisområdeschef i Västmanland Robert Wallén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer