Magnus Svensson, vattenhandläggare Foto: Melker Blomberg/svt

Låga grundvattennivåer i länet

Uppdaterad
Publicerad

Stora områden i östra delarna av södra och mellersta Sverige har grundvattennivåer som ligger lågt under det normala. Främst är det den enskilda försörjningen som kan få problem.
– Man får kanske hushålla med vatten i sommar, säger Magnus Svensson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.

Grundvattennivåerna i länet är låga. Främst är det den enskilda vattenförsörjningen som kan få problem då stora områden i östra delarna av södra och mellersta Sverige har nivåer mycket under det normala.

– Man får försöka vara lite vaksam, hålla koll på nivån i brunnen och kanske hushålla med vatten i sommar, säger Magnus Svensson, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.

Inte akut läge

Trots de låga grundvattennivåerna i länet är läget dock inte akut då, kommunerna tar sitt vatten ifrån sjöar som mälaren eller åar som Kolbäcksån och Hedströmmen.

– Om man har en grävd brunn, kan det kanske finnas risk men vi tror inte att vi kommer se så stora problem för den allmänna vattenförsörjningen här i länet, säger Magnus Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer