Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter SVT Västmanlands tidigare inslag vill nu de lokala politikerna lyfta frågan om de få beviljade tillträdesförbuden i länet. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Oppositionsrådet om tillträdesförbud i butiker: ”Blir oerhört frustrerad att lagen inte tillämpas”

Uppdaterad
Publicerad

I januari ansökte handlaren Cecilia om ett tillträdesförbud mot en person som begått upprepade stölder i hennes butik. Trots detta fick hon avslag igen:

– Jag förstår inte på vilket sätt den här lagen ska fungera, säger hon.

Det blev det tredje avslagna tillträdesförbudet på raken för handlaren Cecilia Stanell. Denna gång med motiveringen att det inte gick att avgöra om det fanns risk för att individen skulle fortsatta begå brott i butiken.

Bara i Västmanland nekades 87 procent av ansökningarna om tillträdesförbud under första året då lagen trädde i kraft. Efter SVT Västmanlands rapportering om hur få ansökningar som beviljas i länet, har nu lokala politiker tagit kontakt med Cecilia Stanell för att lyfta diskussionen.

Har lyfts på riksnivå

Åklagarmyndigheten i Västerås har bjudit in till samtal med handlare under våren. Förhoppningen är att se över hur lagen fungerar i praktiken. Vad man ska göra vid en eventuell överklagan men även se till så att lagen tolkas likadant mellan de olika åklagarkammarna i landet.

– Vi måste titta på samverkan mellan åklagarmyndigheterna i och med att det är så tydligt att Västmanland ligger lägre, säger Eleonore Lundkvist (M).

Tre frågor om: Så fungerar tillträdesförbudet till butiker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västmanlands län ligger i botten i antalet godkända ansökningar om tillträdesförbud. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.