Ungdomslagen sparade för träningsläger och cuper utomlands. En dag var pengarna borta. Foto: TT

Lagförälder döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fängelse i ett år och två månader. Det blir straffet för den lagförälder som stal pengar från ungdomslagens kassor och förfalskade saldobesked.

Västmanlands tingsrätt dömer henne för grov förskingring och trolöshet mot huvudman, grovt brott.

Som lagförälder i två stora ungdomsföreningar i stan var kvinnan ansvarig för lagkassorna. I en av föreningarna var hon även huvudkassör. Anledningen till att hon stal pengar var för att hon hade dålig ekonomi. Sammanlagt förde hon över drygt en halv miljon till sitt egna konto. För att försöka betala tillbaka till lagkassorna tog hon sms-lån och det hela eskalerade. Skulderna växte.

Tingsrätten anser att kvinnan under avsevärd tid på ett i allra högsta grad systematiskt sätt missbrukat sitt förtroende – någon annan påföljd än fängelse kan inte komma i fråga. Däremot är det svårt att bevisa om lagen skadats på något sätt, om de exempelvis behövt ställa in cuper eller träningsläger – någon sådan utredning har inte gjorts.

Förfalskade revisionsberättelser

I cirka tre och ett halvt år överförde kvinnan pengar till sig själv. Vid två förfalskade kvinnan revisionsberättelser där hon intygade att det inte fanns någon anledning att anmärka på räkenskaperna. Men det fanns ingen revisor – kvinnan hittade bara på ett namn.

Under rättegången berättade kvinnan att hon tappade kontrollen våren 2015. Då betalade hon sina egna räkningar direkt från idrottsföreningens konto.

När hon blev avslöjad erkände hon brott direkt.

Kvinnan döms även att betala skadestånd till de två lagen och idrottsföreningen på närmare 422.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer