Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Överläkaren Jesper Ekman märker att fler kvinnor har vetskap om endometrios. Hör mer i klippet. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Läkare om ökad kunskap om endometrios: ”Kvinnor är i dag väldigt pålästa om sjukdomen”

Publicerad

Det är fler kvinnor som söker vård och frågar om de kan ha sjukdomen endometrios enligt överläkaren Jesper Ekman på kvinnokliniken i Västerås.

– Det märks att många kvinnor i dag är pålästa, säger han.

Sjukdomen endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern vilket orsakar bland annat symptom som svåra smärtor i magen.

10 procent av alla kvinnor har sjukdomen som ofta kommer i cykler. Ungefär 50 procent av dem som har svåra menssmärtor visar sig ha endometrios.

”Diskuteras i olika grupper”

Det är uppmärksamheten kring sjukdomen på senare tid som gjort att kunskapen och frågorna ökat enligt överläkare Jesper Ekman.

– Det diskuteras i media och i olika grupper på sociala medier så det märks tydligt, säger han.

Antal besök på mottagningar och kvinnor som diagnosticeras med sjukdomen ligger ganska konstant sett till statistiken. Ungefär 150-200 besök om året registreras som endometrios i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer