Åsa Eriksson (S) i Norberg, Carola Gunnarsson (C) i Sala och Lars Kallsäby (C) i Västmanland. Foto: TT/Centerpartiet Västmanland/SVT

Lämnar kommunpolitiken – för riksdagen

Publicerad

Åsa Eriksson (S) i Norberg, Carola Gunnarsson (C) i Sala och Lars Kallsäby (C) i Västmanland – alla väljer de att lämna sina framstående poster i den kommunala politiken för en eventuell riksdagsplats efter valet 2018.

På måndag kväll väljs officiellt en ny ordförande för kommunstyrelsen i Norberg. Allt talar för att det blir Johanna Odö (S) som vikarierade på posten då Åsa Eriksson vikarierade i riksdagen förra gången.

Det är till riksdagen hon ska igen. Och hon är inte ensam om det. Även Salas kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande Carola Gunnarsson kommer att lämna kommunpolitiken för att satsa på en eventuell riksdagsplats efter valet 2018.

LÄS MER: Carola Gunnarsson föreslås toppa Centerpartiets riksdagslista

Även Åsa Eriksson hoppas på en fortsättning i riksdagen efter valdagen.

– Jag skulle gärna vilja bli riksdagsledamot nästa mandatperiod. Men det är det många som vill. Så vad som händer i framtiden är både upp till mina partikamrater men också framför allt till väljarna, säger hon.

Majoriteten positiva till en fortsättning

SVT Västmanland har ringt runt till en rad företrädare inom kommunpolitiken i länet, bland annat alla kommunstyrelseordföranden i länets kommuner.

Majoriteten av dessa säger att de ser positivt på att fortsätta inom kommunpolitiken med några undantag: Åsa Eriksson i Norberg, Carola Gunnarsson i Sala och Carina Sandor (L) som säger till SVT Västmanland att hon inte bestämt hur hon ska göra än.

Vill lämna kommunpolitiken

Magnus Edström (MP) som är kommunalråd i Västerås och sitter som ordförande i fastighetsnämnden, säger till SVT Västmanland att han inte kommer att fortsätta att vara heltidspolitiker efter valet – men kommer att fortsätta vara engagerad i partiet.

Även Lars Kallsäby som är kommunalråd i Västerås och ordförande i byggnadsnämnen säger till SVT Västmanland att han vill satsa helhjärtat på en riksdagsplats och därför inte tycker att han ska ha en förstaplats på listan till Västerås kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.