Varit en del av sjukvårdspolitiken i Västmanland i 30 år – nu slutar han. Foto: SVT

Glenn Andersson lämnar regionpolitiken efter 30 år

Publicerad

Glenn Andersson har varit aktiv politiker i nästan hela sitt liv. Under 30 års tid har han varit aktiv inom sjukvårdspolitiken. Men efter valet 2018 kommer han att lämna över ordförandeklubban.

Glenn Andersson vill fortfarande vara politiker i framtiden – men kommer efter valet att satsa på en framtid inom kommunpolitiken i Sala.

– Jag är tillbaka i rådhuset i Sala, tillbaka i kommunpolitiken. Det känns bra att inleda ett arbete här, säger Glenn Andersson.

Ordförande i regionstyrelsen

Under lång tid var han ordförande i regionstyrelsen, dåvarande landstingsstyrelsen. Han berättar att det var främst tre frågor som dominerade hans tid på ordförandeposten:

– När jag kom in i landstingsstyrelsen, då var det ekonomin. Att få ordning på den, man hade ett jättestort underskott och en kostnadsutveckling som var värst i Sverige.

– Sen var det moderniseringen av sjukvården. Det var ju väldigt kämpigt att omstrukturera hela den västmanländska sjukvården.

Länsbytet påverkade

Den tredje stora frågan var hur sjukvården skulle tackla det faktum att en hel kommun ville byta län. 1998 folkomröstade kommuninvånarna i Heby kommun om att göra just det: ett byte från Västmanland till Uppland. Ja-sidan vann, men först flera år senare var länsbytet ett faktum.

För landstingets del innebar Hebys länsbyte framför allt att man tappade skatteintäkter:

– Det påverkade ekonomin, det påverkade sjukvården, det påverkade hela den regionala utvecklingen, säger Glenn Andersson.

Kändes det som ett nederlag, att en hel kommun ville lämna Västmanland?

– Nej inte som ett nederlag. Man måste ha stor förståelse för vad människor tycker och vill. Men det var naturligtvis ett avbräck för Västmanlands län, säger Glenn Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.