Landstingsalliansen i Västmanland splittras

Publicerad

Folkpartiet lämnar landstingsalliansen, och splittrar upp det tidigare samarbetet mellan Moderaterna, Centern, KD och Folkpartiet.

Det som stjälper samarbetet är regionfrågan. Landstinget Västmanland ska inom kort lämna in en ansökan om att bilda region Västmanland, en lösning fram till att den nya indelningen i storregioner kan vara klar om knappt tio år.

Nu har Moderaterna gått ut med krav på att ett bolag skapas för att hantera de pengar kommunerna får till näringslivsstöd.

– Det var en helt ny information för oss, säger Helena Hagberg (FP), folkpartiets gruppledare. Det har funnits enighet att få bilda region, och en slags idé att efter att ansökan är inskickad ta tag i HUR-frågan.

Folkpartiet anser att Moderaternas utspel riskerar att sinka hela regionfrågan, eftersom det inte längre finns en tydlig enighet bakom ansökningen.

Vad betyder den här splittringen inför valet, kan ni tänka er andra samarbetspartner nästa mandatperiod?

– Det här är politik för dagen, ett ställningstagande i frågan som är aktuell idag, säger Helena Hagberg (FP) och tvekar lite på fortsättninten.  Vi är ett borgeligt parti och har så alltid varit. Alliansen kommer att fungera annorlunda, hur det kommer att fungera efter valet kan jag inte svara på idag. Allianskompisarna är väl arga på oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer