Johan Ahlström, riskingenjör Västerås stad. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Västmanland förbereder sig för värmeböljor

Publicerad

En krisövning pågår i Västmanland, där kommuner, region och länsstyrelse samarbetar för att bli bättre förberedda för framtidens värmeböljor.

Sedan förra veckan pågår en krisövning i Västmanland där man från samhällets sida ska lära sig hantera en värmebölja.

– Skogsbranden var ett scenario som vi hade tittat på i vårt klimatanpassningsarbete. Men det skulle inte hända när det hände, utan 2030 eller 2050, säger Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad.

”Skogsbranden tog oss lite på sängen”

Han menar att samhället inte var helt förberett för katastrofen.

– Det tog oss lite på sängen. Det hade hänt i USA och Australien. Det skulle inte hända i Västmanland, säger han.

Västerås stads krishanteringsrum är förberett med reservkraft för både värme och belysning, mat och vatten och olika kommunikationslösningar.

Många dödsfall vid värmeböljor i Europa

Johan Ahlström berättar att man har tittat på värmeböljor i andra länder när man har arbetat med krisberedskapen.

– Vi vet att tidigare värmeböljor i Europa har medfört stora konsekvenser för samhället, framförallt många dödsfall, säger han.

Han nämner värmeböljan i Frankrike 2004 som exempel.

– Då var det ungefär 15.000 som dog i förtid, och det ledde till allvarlig kritik mot hur myndigheterna hanterade scenariot. Sen såg man att man hanterade det mycket bättre ett antal år senare, när man tränat och förberett och skrivit planer. Det är det vi vill uppnå.

Värmens effekter märks redan i statistiken

Redan idag kan man se effekterna av en varm sommar i statistiken i Sverige.

Efter en varm sommar så har vi fler platser på våra äldreboenden, efter en kall sommar har vi trångt på äldreboenden, så det syns tydligt, säger Johan Ahlström.

Hur allvarlig kan en värmebölja i Västmanland bli?

Vi tittar på klimatförändringar hela tiden, hur framtidens klimat ser ut. Värmeböljor kommer gå från 2 till 18 dagar om året, enligt rapporter vi får. Medeltemperaturen kommer stiga med 3-5 grader. Dagarna med extremtemperaturer kommer öka, så vi måste bli bättre på att hantera värmeböljor.

Hur rustade är Västmanland för en värmebölja?

Vi kommer vara väldigt välrustade efter den här övningen. Vi har samtränat mellan kommunerna, länsstyrelsen och regionen. Vi har också reviderat och uppdaterat handlingsplanen från 2015, så vi kommer vara väl rustade.

SVT Play: Se inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.