Höstvete i mars.Grödorna ser bra ut inför säsongen Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Lantbrukare om det stundande vårbruket: ”Nu är vi taggade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en varm vinter ser de höstsådda grödorna ut att må bra. Generellt sett är läget för länets bönder bra nu när vårbruket väntas komma igång de närmsta veckorna.

– Det känns bra, det är ju det här man väntat på. Nu har vi haft vintern att vila upp oss på så nu är vi taggade, säger Calle Eriksson lantbrukare i Kolbäck.

Läget ser bra ut

Efter ett svårt år för länets bönder 2018 då torkan gjorde att många fick väsentligt sämre skördar, var 2019 ett år med fina skördar överlag. Och läget ser än så länge bra ut inför årets växtsäsong.

– Vi håller på att köra på gödning på rapsen och höstvetet redan nu. Vi passar på att köra på nätterna när det är frost. Men själva brukandet i sig kommer att dröja, säger Calle Eriksson, som är lantbrukare i Kolbäck.

Corona påverkar

Coronakrisen påverkar även lantbruken. Spannmålspriserna har gått ner, så förhoppningen för bönderna är att det kan ändras innan det är dags att sälja årets skörd.

– Absolut är det något man tänker på, men det är svårt att sia om framtiden. Vi har gjort det vi kunnat med prissäkringar och mycket hinner hända innan skörden är bärgad, säger Calle Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.