• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT

Lång kötid för nytt organ

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta upp till två år innan de personer som väntar på organ får ett i Västmanland. Hittills i år har färre tio fått organdonationer.

I landet har 139 avlidna personer i år kunnat hjälpa andra svårt sjuka genom att donera sina organ. Samtidigt väntar 800 personer fortfarande på att få ett nytt.

Den här veckan pågår den Europeiska donationsveckan med syfte att få fler att ta ställning till att donera organ.

Majoriteten är njurmottagare

I Västmanland är det färre än 10 personer som fått organ i år och ungefär lika många står i kö. En bild som är sett likadan ut i flera år.

Majoriteten av de som fått nytt organ är njurmottagare och några av dem har väntat så länge som i två år.

Behöver göra sin vilja hörd

Det är fortsatt stort behov av organdonatorer i landet. Att ta ställning till donation kan man göra på tre olika sätt.

Registrera sig i donationsregistret som Socialstyrelsen upprättat, tala med närstående eller fylla i ett donationskort.

Kan donera i alla åldrar

– Alla kan göra sin vilja känd, oavsett ålder eller hälsotillstånd. Hälso- och sjukvården gör alltid en individuell bedömning av vem som är medicinskt lämplig.

– De som donerade organ efter sin död förra året var mellan 13 och 88 år, säger Donationsrådets ordförande Kenneth Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.