Foto: Robert Gustavsson/SVT

Långa köer till badfärjan i Västerås efter coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

För att minska trängseln ombord har Rederi Mälarstaden begränsat antalet passagerare på sina båtar i Västerås skärgård från 262 till 120. Upplever personalen ändå att trängseln blir för stor eller att för många vill ut till öarna, kommer man stänga tillfälligt för utresa och enbart göra det möjligt med hemresa. Det enligt vd Niclas Eriksson.

Markeringar på marken ska också skapa större avstånd vid ombordstigning.

Det är många som vill åka med era båtar och komma ut och bada nu. Hur har åtgärderna ni infört fungerat hittills?

– Vi vill ju inte neka folk att åka med, det finns i vårt DNA så det tar tid att ställa om, men det har funkat bra med de åtgärder som vi införde tidigt. Det som är synd är att barnen som åker fritt har vi fått sluta med. Det var kompisgäng på 20-30 stycken som åkte tillsammans och de lyssnade lite för dåligt på vad vi sa till dom, säger Niclas Eriksson VD för Rederi Mälarstaden.

Kan det bli ytterligare åtgärder framöver?

– Åtgärderna vi har gjort är mycket starkare än de som de tagit i till exempel kollektivtrafiken. Vi har gjort väldigt mycket, men mitt i allt elände så får man inte glömma att det är rofyllt att vara på sjön också, jag tror vi behöver det, säger Niclas Eriksson.

Vettiga åtgärder tagna anser smittskyddsläkaren

Biträdande smittskyddsläkare på Region Västmanland, Lars Blad tycker spontant att det låter vettigt att man har minskat antalet passagerare och anser även han att det är viktigt att kunna ta sig ut och bada i dessa tider.

– Vill man minska risken för covid 19, och det vill man så är det rätt att upprätthålla servicen fast med färre passagerare och tätare turer. Tänket måste vara att man ska kunna åka i denna farkost med en meters lucka som är minimum i en kortare sträcka. Sjukvården är ansträngd och vi behöver inte nya covid-patienter om personalen ska få vara lediga i sommar efter en mycket arbetsam vår, säger Lars Blad.

Elbafärjan på väg ut i Västerås skärgård. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.