• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Avrådan eller eldningsförbud – det gäller i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen gick Länsstyrelsen ut med att de tillsvidare avråder från eldning i hela Västmanland. Men i Fagersta och Norberg har man valt att gå ett steg längre och utfärdat ett eldningsförbud.

Efter att ha sett över väderprognosen framåt avråder nu Länsstyrelsen, i samråd med länets samtliga räddningstjänster, från eldning i skog och mark i länets samtliga kommuner. Avrådan gäller från och med den 1 juni och tillsvidare.

Räddningstjänsterna uppmanar länsborna att transportera ris och trädgårdsavfall till återvinningen istället för att elda upp det, samt att man använder särskilt i ordningsställda grillplatser om man vill grilla i naturen.

Eldningsförbud i vissa kommuner

Men i Fagersta och Norberg råder det sedan i lördags, den 30 maj, eldningsförbud. Det innebär bland annat att man inte får elda, grilla eller laga mat på öppen eld ute i naturen. Att till exempel grilla på egen grill i trädgården är dock tillåtet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.