Foto: Christoffer Söderman / SVT

Länsstyrelsen: ”Galten är inte en optimal plats att dumpa muddermassor”

Uppdaterad
Publicerad

Att 450 000 kubikmeter muddermassa får dumpas i Galten utanför Kungsör är inte optimalt men ett nödvändigt ont för att arbetet inte ska dra ut på tiden.

– Alternativet är att köra förbi Kvickssundsbron och dumpa massorna på en annan plats. Då skulle allt ta längre tid och muddringen skulle behöva genomföras under fler säsonger, säger Magnus Svensson, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Det har varit en lång process kring ombyggnationen av farleden i Mälaren, bland annat har det prövats i mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen i Västmanland har yttrat sig flera gånger och tryckt på att det ska genomföras på ett så bra sätt och med så stor hänsyn som möjligt.

En viktigt del är att störningen ska vara så liten som möjligt och därför ska muddringen helst ske under kortast möjliga tid.

– Muddring är ju en ganska stor störning. Det grumlar mycket, det bullrar och det är mycket maskiner. Det blir en stor störning men under en kort tid, Magnus Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.