Elisabeth Unell (M), oppositionsråd, Erik Bergman, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Västmanland och Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Melker Blomberg / SVT Nyheter

Länsstyrelsens yttrande valdes bort när beslut om flygplatsen fattades

Uppdaterad
Publicerad

I ett yttrande till Västerås stad skriver Länsstyrelsen i Västmanland att nedläggningen av Västerås flygplats kan få ”stora konsekvenser”. Men det yttrandet valdes bort till kommunstyrelsens sammanträde, vilket kritiseras av Moderaterna.
– Jag ser Länsstyrelsens inlaga mer som en önskelista, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

På torsdag ska frågan om Västerås flygplats återigen tas upp i kommunfullmäktige.

Tidigare i sommar återremitterades frågan om Västerås flygplats från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen, för att utredningen kring flygplatsen skulle kompletteras utifrån 15 frågor som oppositionen ville ha svar på, på initiativ av Moderaterna.

I återremissen har Länsstyrelsen yttrat sig om Västerås flygplats, men när ärendet var tillbaka till kommunstyrelsen och beslut om flygplatsen återigen fattades fanns Länsstyrelsens yttrande inte med, vilket väckte debatt.

Istället har Länsstyrelsens yttrande kortats ner till en mening.

Länsstyrelsen: ”Stora konsekvenser”

I ett tjänstemannasvar mejlat till Västerås stad, som SVT Nyheter Västmanland tagit del av, skriver Länsstyrelsen att en nedläggning av Västerås flygplats kan få ”stora konsekvenser”.

De skriver att: ”För att undvika att i händelse av kris och krig en regional konkurrens mellan olika regionala aktörer uppstår kring resurser är det av vikt att säkerställa att en så viktig resurs som en flygplats fortsätter att finnas i Västmanland.”

Även coronapandemin nämns i yttrandet.

”Erfarenheterna från den pågående pandemin påvisar behovet av att säkerställa egna resurser oavsett om det gäller sjukvårdsutrustning eller infrastruktur såsom en flygplats”, skriver Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet