Pierre Raquette, huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund tycker man måste göra yrket mer attraktivt och på så sätt kommer behöriga lärare öka. Foto: Melker Blomberg/TT

Lärarnas Riksförbund: Gör yrket mer attraktivt

Publicerad

Det är många heltidsanställda lärare i länet som saknar legitimation och enligt Lärarnas Riksförbund så skulle fler utbilda sig och bli behöriga om yrket blev mer attraktivt.

– Vi tror att man måste fokusera mer på kärnuppdraget. Det vill säga det som har med undervisning och betygsättning att göra. Vi måste renodla yrket och göra det mer attraktivt, säger Pierre Raquette, SO-lärare och huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund.

Hur ska det generera fler behöriga lärare?

– Om vi gör yrket mer attraktivt så vill fler utbilda sig och blir då behöriga. Idag kommer många nyexaminerade lärare ut till en vardag där man ska kunna väldigt mycket mer än att undervisa. Det finns massor av problem som kräver en helt annan kompetens än den man har, säger Raquette.

Heltidsanställda mentorer

Ett förslag som Lärarnas rikförbund har till att göra yrket mer renodlat och attraktivt är att skolor anställer heltidsanställda mentorer.

– Det blir en person som gör jobben som inte har med undervisning att göra till exempel utvecklingssamtal, sociala utredningar och massa saker som lärare idag gör som tar bort fokusen från undervisningen. Framförallt på högstadiet och gymnasiet skulle det behövas. Det är flera skolor i länet som har detta idag men vi vill att ännu fler ska börja jobba såhär, säger Raquette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.