Foto: SVT

Lärde sig svenska på bussen

Uppdaterad
Publicerad

Joana Miro kom till Sverige för två år sedan som flykting. Under de två åren har hon hunnit med att läsa både svenska på SFI och blivit antagen till universitetsstudier i Uppsala.

Joana är uppvuxen i Malkive i Syrien. Det är vid gränsen mellan Turkiet och Irak. Där gick hon på grundskolan och gymnasium. Sedan flyttade familjen till Aleppo för att hon skulle kunna studera ett år kemi på universitetet.

Men när kriget kom allt närmare flydde hon tillsammans med sin mamma och syster till Västerås.

”Jag skämdes inte”

På drygt ett år klarade hon av både SFI, svenska 1,2,3, och SAS grund, alltså svenska som andra språk. Och för att kunna ta sig in på universitetet gjorde hon allt för att lära sig svenska ännu snabbare.

– Jag försökte att prata med folk, på bussen, jag skämdes inte. Jag bara pratade och det är okej om man säger fel ibland, säger hon.

Pluggar i Uppsala

Nu är hon i mitten av den första terminen på apotekarprogrammet i Uppsala.

– I Sverige har jag större chans att kunna utvecklas. Därför vill jag stanna kvar här, säger hon.

För runt 16 år sedan blev Joanas pappa mördad. Hans dröm var att alla barnen skulle få ett bra yrke i framtiden.

– Jag försöker att göra hans dröm till verklighet. Han var ambitiös, och jag är som han var, ambitiös. Jag känner att det är bra att vara ambitiös, och ha en dröm, säger Joana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet